Klitterhus logo

Klitterhus historia

Flera generationer har minnen av denna anrika pärla. På 30- och 40-talen gick familjerna i trakten gärna hit på söndagarna för att äta. Priserna var blygsamma och låg mellan kr 2:50 och 3:50 för en hel middag. Den nöjeslystna generationen satsade på danskvällarna. I pausen drack man sockerdricka och åt smörgås med schweizerost.

Här har hållits konserter, danstävlingar, skoldanser, och discon. Olika typer av krog- och pubverksamhet har bedrivits och under en period höll restaurangskolan till i huset.

Många artister har roat havsbadspubliken. Visste ni t ex att Povel Ramel och hans studentorkester debuterade på Klitterhus? Andra stora namn värda att nämna är Zarah Leander och Öbers orkester som spelat upp till dans.

Ursprunget till det nuvarande Klitterhus, var en åttakantig paviljong som byggdes på stranden i början av 1900-talet. Sådana paviljonger hade varje västkustort med aktning, vid denna tid. För paviljongen i Ängelholm höll det dock på att sluta illa. Efter den rysliga stormen 1922, när byggnaden nära sköljts bort, bestämde man sig för att flytta den till sin nuvarande plats lite längre upp i klitterna. Samtidigt passade man på att bygga till med en liten rak flygel. Så småningom blev det ytterligare en paviljong och en länga mellan, och Klitterhus började få den form som står sig än i dag.

Fasaden har varit någorlunda intakt sedan 40-talet. Det fanns dock en period på 70-talet då de vackert spröjsade fönsterna byttes ut mot en tidsenlig modell. Under denna period fick även insidan känna på 70-talseran med vinröda medaljongtapeter.

Under de senaste åren har Klitterhus återigen varit i fara. Hotat av både havet, som kröp sig allt närmare, och av förfall som fått en del att börja tala om rivning av denna kulturskatt.

Efter en välbehövlig renovering och invändig ombyggnad slogs så portarna upp igen. Den 15 maj 1999 välkomnade Dag Thulin, Lars Svensson, Thomas Jakobsson och Gustaf Mohlin de första gästerna till det nya Klitterhus.

I december 2001 köptes Klitterhus av Mayfair Properties AB och renovering av rum, lobby och konferensavdelning skedde i februari 2002. Fastigheten såldes till DUPAB i Juni 2006.

I Juni 2016 köptes fastigheten av familjen Bengtsson. Under de senaste åren har omfattande renoveringar och förändringar genomförts i det anrika huset. Grundmuren mot havet har kraftigt förstärkts liksom sommaraltanen. Entrén har fått ett nytt utseende och mer praktisk placering. Restaurangen har renoverats med bl. a nya ytskikt och ny inredning. Även restaurangköket har genomgått betydande moderniseringar och förbättringar för att bättre möta dagens krav på arbetsmiljö och hygien.

I januari 2020 tog det nya krögarparet över Klitterhus, Alexandra och Måns. De bedriver idag konferens-, hotell- och restaurangverksamhet.

Välkommen till pärlan vid havet i Ängelholm.